Slika

Jednog vrelog julskog dana, u hladu borova moje omiljene plaže, poznanik stečen tokom tog letovanja mi ispriča hvalospeve o zimi i skijanju i iznese jeretičku rečenicu kako bi menjao 3 letovanja za jedno skijanje. Priznajem da me je zagolicao i probudio moje davnašnje dečačke neispunjene želje za bar jednim bajkovitim odmorom u snežnom planinskom ambijentu. 

Čvrsto reših da i ja tokom svog života uvatim malo te čarolije, krajem leta počeh da istražujem pogodne lokacije za ovaj eksperiment. Slučano na net-u naleteh na fotografiju koja mi je odmah rekla - to je to. Mesto se zvalo Molveno, na obali istoimenog jezera i 4km udaljeno od malo poznatog skijališta Paganela.

Krenuh tragom fotografije i otkrih da je to idealna destinacija za skijaša u pokušaju. Smeštaj odličan a povoljan, ski pass tek malo viši od našeg Kop-a (od kojeg sam bežao jer su me poplašile duplo više cene smeštaja i gužva na stazama koja bi mogla da bude pogubna po početnika). Uz to, sama destinacija je pružala mnogo više sadržaja nego Kop (klizalište, akva centar, puno zanimljivih gradića u okolini za obilazak, jezero, šetnje) za slučaj da mi skijanje ne krene od ruke... pardon - noge.

Jedan dan za obilazak samog Molvena i njegovog jezera, jedan dan za, sat vremena udaljeno, jezero Garda (što je naravno premalo, malo je i 15 dana) jedan dan za Madonu di Campiglio (takođe na sat vremena vožnje), jedan dan za Trento, jedan dan u Akva centru i eto ispunjenog vremena za neskijaša.

Malo geografije, istorije i politike

Slika

Pokrajina Trentino - Južni Tirol (Trentino-Alto Adige) predstavlja jednu od 20 italijanskih pokrajina, i jednu od 5 autonomnih oblasti sa posebnim statusom. Glavni grad pokrajine je Trento a drugi po značaju je Bolcano. Službeni jezici su italijanski i nemački a veoma je zastupljen i ladinski jezik kojim govore Ladini, autohtono stanovništvo Dolomita (koji su po svojoj kulturi, tradiciji i mentalitetu mnogo bliži germanskim nego latinskim korenima). U oblasti Trentino preovladava italijansko a u Južnom Tirolu ladinsko i nemačko stanovništvo.

Pokrajina se na zapadu graniči sa Švajcarskom a na severu sa Austrijom.

Sve do početka 20. veka ova pokrajina je bila u sastavu Austrougarske monarhije. Tokom Prvog svetskog rata vođene su krvave borbe u planinama Dolomita između Italije i Austrougarske. Po završetku rata, sporazumom u San Žermenu ova oblast je pripala Italiji. Nemačko stanovništvo se sa tim nikad nije pomirilo i formiran je jak secesionistički pokret koji je stalno podgrevao to pitanje i stvarao političku nestabilnost. Kriza je stigla do Ujedninjenih nacija 1960. godine posle čega je pokrajina dobila poseban status i najviši stepen autonomije što je dovelo do rasta standarda u ovoj oblasti koja se danas smatra pokrajinom sa najvišim kvalitetom života u Italiji.

Sami Dolomiti su stavljeni pod zaštitu UNESCO-a kao predeo izuzetne lepote a čitava oblast je pretvorena u skijaški raj tako da je turizam (kako zimski tako i letnji) ovde vodeća privredna grada. Cene nekrentina su basnoslovne, ako je uopšte moguće pronaći starosedeoca voljnog da se liši svog privatnog rudnika zlata.

Manje poznati biseri ove obasti - Paganella, Andalo, Molveno

Na samom obodu pokrajine Trentino-Južni Tirol, u blizini grada Trenta, tamo gde se završava pojas mediteranske klime i nizija zaleđa italijanske obale Jadrana ustupa mesto planinskim vencima Dolomita, u susedstvu čuvene Madonne di Campiglio, krije se visoravan Paganella, malo poznata našim turistima pre svega zbog toga što se u krugu od 100 do 150 kilometara nalaze svetski poznate destinacije i biseri Dolomita kao što su Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Cortina d Ampezzo... U neposrednoj blizini je i poznato jezero Garda, do čijeg severnog kraka i gradića Riva del Garda ima svega 50 kilometara.

Slika

Visoravan Paganella nalazi se na 1.000 metara nadomorske visine i smeštena je između planine Paganella (najviši vrh Cima Paganella sa 2.125m) i planinskog masiva Dolomitti di Brenta (najviši vrh Cima Tosa sa 3.173 metara). Pomenute planine prave izuzetnu scenografiju za tri gradića koja su se smestila između njih – Fai della Paganella (900 stanovnika), Andalo (1.000 stanovnika) i meni posebno drag Molveno (1.124 srećnika koji tu imaju prebivalište).

Dobra strana skrajnutosti sa glavnih turističkih mapa i prospekata je i ta što se nedeljne cene smeštaja kreću već od 250 eura za pristojan trokrevetni apartman. Pokušajte da ovu cenu pronađete u nekom od naših "turističkih centara". Za cenu smeštaja u nekom od naših tzv. etno sela gde za dan obiđete obližnji šumarak i pomazite dve neuhranjene kravice ovde možete boraviti u daleko komfornijem smeštanju, obići i videti trista čuda.

Slika
Paganella je od Beograda udaljena 1000 km putem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst-Venecija-Padova-Verona-Lago di Garda –Trentino (od čega je 953km auto-puta) ili 951 km (747 km auto-puta) trasom Beograd-Zagreb-Ljubljana-Villach-Lienz-Ortisei-Bolzano. Prva trasa je nešto duža ali i brža zbog toga što se skoro sve vreme ide auto putem, dok druga zahteva nešto više vremena ali putnika nagrađuje nižom cenom putarine i prelepim pogledom na Dolomite naspram po malo dosadne priobalne ravnice.

Fai della Paganella i Andalo su tipični alpski gradići, s tim što Andalo predstavlja centralno mesto ove visoravni i nudi najbolju infrastrukturu (Ledena dvorana, golf tereni, sportski centar, Aqua centar) a iz njega kreću i dve trase gondola koje turiste dižu na planinu Paganella. Na samo 4km od Andala nalazi se Molveno, po meni najlepši gradić ove visoravni, koji je smešten na obali istoimenog jezera i svojom arhitekturom i atmosferom nameće naslov ovom putopisu - "Tamo gde mediteran ljubi Alpe"

Slika

 Šetnja Andalom, što danju, što noćom
(na žalost, fotografije nemam, sve su screen shotovi sa kamere pa malo lošije izgleda)
 

Slika

 

Slika

Slika

Slika

 

Slika

Ulaz u sportski centar gde su bazen i klizalište

Slika


Rio piccolo - gostoprimstvo koje se ne zaboravlja

U obilju kvalitetnog i povoljnog smeštaja opredelih se za apartamnsku kuću Rio piccolo na samoj obali jezera. Cena za trokrevetni studio bila je fantastičnih 310 eura. Kuća je opremljena podzemnom garažom, odakle vas do apartmana vozi lift (nema cimanja sa koferima po stepenicama). Studio full opremljen sa lcd televizorom, wi-fi internetom, kuhinjom u fulu. Ispred same kuće staje besplatan ski bus, tačan u sekund, koji vozi do 4km udaljenog skijališta, za slučaj da napada sneg ili me mrzi da palim auto.

Slika

Slika

Po dolasku, posle ushićenja krajolikom i lepotom mesta, sledi prvo iznenađenje. Vlasnik nas umesto u trokrevetni studio uvodi u četvorokrevetni apartman, prilično veći od onog što je rezervisano. Na moju opasku da je u pitanju greška i da nismo to rezervisali - on mi ležerno i uz smešak odgovori da je sve ok, trenutno im je ovaj apartman slobodan i nema razloga da nas ne počasti još boljim smeštajem.

Slika

Posebna anegdota je vezana za poslednje veče boravka. Naime, nešto oko 20 časova, negde iz dvorišta iza kuće čula se serija prasaka a potom je nebo iznad kuće i jezera obasjao vatromet. Mi se poplašismo da vlasnici ne pomisle da je vatromet naša režija i da nas ne optuže da smo narušili javni red i mir, stidljivo smo gledali kroz zavese nemajući hrabrosti da izađemo na terasu i prepustimo se čaroliji boja na noćnom nebu. Tek sutradan, pri odjavi i predaji ključeva, gazda nas upita kako nam se dopao vatromet upriličen za naš ispraćaj. Eh ti Italijani i njihova la dolce vita.

Skijanje

Ako je Paganella, tako ušuškana, uspela da se prikrije pred najezdom savremenih nomada naoružanih kamerama i foto aparatima, nije se sakrila od alpskih skijaških reprezentacija USA i Norveške, koje su baš ovaj planinski centar odabrale za svoju bazu tokom takmičenja Svetskog kupa u tom delu Evrope.

Slika

Za malobrojne ljubitelje skijanja sa naših prostora je značajan i podatak o povoljnim cenama ski pasa: šestodnevni ski pas je 196 eura za Novu godinu, 178 eura za visoku sezonu i 151 euro za nisku sezonu.

Slika

Međutim, posebna poslastica je tzv «happy week» u periodu od 5. do 12. januara kada je cena ski pasa za odrasle 118 eura - 6 dana. Cena za juniore do 18 godina je 106 eura (6 dana) Deca do 8 godina skijaju free. Cene su iz 2014. godine. Poređenja radi, Kopaonik koji je slične veličine, ove godine ima cene od 114 eura za odrasle i 75 eura za decu (6-11 godina), već preko 12 godina su odrasli i plaćaju punu cenu, a besplatno skijaju samo deca do 5 godina. Dakle, cene u "happy week-u" su vrlo uporedive sa Kopaonikom, pa čak i povoljnije za porodice sa decom. Prosečne plate u Italiji, Austriji, Sloveniji... nije moguće ni porediti sa našim.

Slika

Sve to za 50km staza (15 km plavih, 30 km crvenih i 5km crnih), 2 trase gondole i 12 modernih sedežnica. Zanimljivo je da na skijalištu nema kanapa, pokretnih tepiha, tanjirića i sidara jer su čak i 4 početničke staze koje pripadaju školama skijanja opremljene ski liftovima. I ako zbog geografskog položaja oblast nema problema sa snežnim padavinama, sve staze su opremljene snežnim topovima, za svaku eventualiju. Neskijašima je na raspolaganju nordijsko trčanje, planinarenje, akva centar, zatvoreno klizalište ili pak šetnja po planinskim stazama ili uz obalu jezera.

Kao što je već ranije naznačeno, skijalište je vrlo konkuretno i zbog svoje relativno povoljne cene u odnosu na okolna izvikanija i poznatija skijališta postaje sve popularnije naročito među Slovencima i Hrvatima. 50 km staza je sasvim dovoljno za početnike i skijaše sredjeg nivoa, mada i napredniji mogu naći izazovne staze za sebe. Sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje, koji tokom našeg boravka nije bio potreban jer je snega bilo u izobilju. Skijalište ima 4 zelene staze (najblaže - namenjene potpunim početnicima) a zanimljivo je da su čak i one opremljene sedežnicama, dok su na svim ostalim skijalištima na takvim stazama uglavnom kanapi, tanjirići i sidra, koji su mnogo manje udobniji.

Slika

Ono što sam čitao po stranim forumima ovde se pokazalo kao tačno. Italijani su u označavanju staza nešto blaži od Austrijanaca, tako da su ovdašnje crvene staze u Austriji tek plave. Takođe, za razliku od Austrijanaca koji staze pripremaju dosta tvrdo i gde često skijate više po ledu nego po snegu, Italijanska priprema staza je dosta mekša i ugodnija za početnike. Na stazama nije bilo posebne gužve, tako da su i sa te strane prvi koraci na skijama bili ugodni.
Treba istaći i mnogo povoljnije cene rentiranja ski opreme nego u ostalim alpskih skijalištima (oko 30% niže)

Ambijent

Ukratko - fantastičan. Prelepi planinski scenario, nazubljeni vrhovi dolomitskih planina, dosta četinarske šume, jezero, sela sa šarmantnom planinskom arhitekturom. Začudilo me je odsustvo većeg broja turista, čitav ambijent je bio dosta intiman. U samom Molvenu je bilo vrlo malo turista, uglavnom austrijskih baba i deda koji su sa štapovima išli u šetnju. Konobar kojeg smo upoznali u jednom restoranu, inače iz Novog Sada, nam rezignirano reče - Ovde da padneš u i ostaneš u snegu - pronašao bi tek neko tek na proleće kad se sve otopi.

Slika

Radno vreme prodavnica i restorana je posebna priča na koju se treba navići. Sve radi pre podne od 10 do 13 i posle podne od 17 do 20 (restorani od 18 do 22). Tokom dana imate utisak da šetate po kulisama izgrađenim za neki film a da su se glumci, statisti i filmska ekipa davno razišli. Susedni gradić Andalo je malo življi jer tu počinje skijalište pa tokom dana skijaši prave malo više živosti, ali i u njemu posle 22h - spavanjac.

Slika

Klopa

Da ne dužim - pršuta, sir, vino... Sve domaće, sve vrhunskog kvaliteta.

Slika

Slika

Ljudi

Idealan spoj nemačke organizovanosti i italijanske ležernosti. Dovoljno srdačni da vam bude prijatno ali i dovoljno uzdržani da ne budu previše napadni (nešto kao Slovenci).

Slika

Zaključak
Obavezno obići. Pravi biser koji zahvaljujući tome što je u senci poznatije Madone di Campiglio nije još otkriven i pretvoren u industriju, sa relativno povoljnim cenama. Za skijaše - obećava dobro skijanje, za neskijaše - mogućnost da se sadržajno uživa u zimskom ambijentu i bez lomatanja po daskama u neudobnim pancericama.

 

Više fotografija sa ove destinacije pogledajte u proloženoj foto galeriji

stop view Info
/
   Skijalište Paganella, Molveno, Andalo - Italija
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte
   Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   Sadržaj članka

   Ključne reči

   FacebookG+TwitterRSS