Slika

Moj putopis sa Lefkade opisan je kao "kratki", zato što u njemu nećete videti sve njene najlepše plaže, a samim tim može biti interesantan i koristan jedino za početnike. Osim toga, ovim tekstom ću vam pokazati kako će vas Lefkada "iznenaditi" u odnosu na ono što ćete možda od nje očekivati.

Na Lefkadi sam boravila 2011. godine, rešena da već jednom vidim to neverovatno plavetnilo o kom svi pričaju. Sem te namere i rezervacije smeštaja, drugi neki specijalni plan i nisam imala. Plan? Pa iskreno da vam kažem, koliko god da se spremate, Lefkada će vas sigurno navesti na različite načine da ga menjate i prilagođavate. 

Prelazak na samo ostrvo je vrlo jednostavan, pošto je spojeno sa kopnom plutajućim mostom. Već na ulazu ćete primetiti da je more nekako plavlje boje, nego što ga se inače sećate, ali nećete ni slutiti da ćete tek kasnije time biti iznenađeni i zatečeni!

Na ulazu na Lefkadu nalaze se stare zidine, kao svedok burne istorije.

Slika

Slika

Plutajući most vodi pravo u glavni grad, Lefkas.

Slika

Gradić Lefkas, a posebno njegov novi deo je prilično prostran i vidi se da se i dalje širi. U daljem obimu grade se zgrade srednje visine, kao neka naselja, a to do tada nisam videla u drugim gradovima na nekoliko grčkih ostrva. U novom delu je i luka sa velikim brojem jedrilica i drugih različitih plovila. Inače, oko Lefkade stalno šparta puno brodića sa zastavicama iz raznih delova sveta. Izgleda da je Lefkada jako popularna u svetu nautike. Već tu, pored luke, gde su ulice prostrane, a posle takvih ulica više neće biti, gužva je i metež od kola i pešaka. U avgustu mesecu Lefkada je preplavljena italijanskim i drugim turistima.

Slika

Prvog dana boravka samo prolazimo kroz Lefkas i upućujemo se duž istočne obale do smeštaja u maloj oblasti Episkopos, između Ligie i Nikiane. Tu nas čeka novo iznenađenje. Glavni put oko Lefkade je prilično uzan, a pošto je istočna obala bukvalno pretrpana turističkim smeštajnim kapacitetima, automobili, autobusi, pešaci, samo prolaze u svim mogućim pravcima. Odmah se nameće zaključak da je važno voziti pažljivije, ali ne i sporije nego inače. Sjatili su se vozači sa različitim stilovima upravljanja vozilom, ali brzina i žurba je čini se zajednička za sve. Kako se put sužava, tako su krenule krivine, usponi, padovi, a povremeno se čak desi da neka od kuća jedim delom zalazi pravo na tu magistralu. Na to se može naići na više mesta oko cele Lefkade. Hoteli, kuće, vile se stiskaju jedna uz drugu, jedna na drugu, tik uz bučnu i užurbanu ulicu. Vodite računa da ne budete na tako nekoj lokaciji, gde danonoćno nećete imati mira.

Mi smo imali sreće da smo izabrali jedan deo, koji je zavučen u odnosu na magistralu, u mestu Episkopos na istočnoj obali. Ova strana Lefkade je urbanija i da kažem ružnija u odnosu na zapadnu, tako da je mnogi neće uzimati u razmatranje kod izbora smeštaja. Moj stav je bio da vidim celu Lefkadu i da budemo bliže glavnom gradu, izborom Episkoposa smo uspeli da ispunimo oba uslova, pa i još više od toga.

Sadržaj članka

Ključne reči

FacebookG+TwitterRSS