Slika

Lagomandra (Milenaidaki)

Sitonija svakog dočeka i oduševi bujnim četinarima, brdovitim reljefom, živopisnom obalom i velikim brojem plaža sa savršeno čistim i možda najtoplijim morem u Grčkoj. 

Mnogi turisti iz Srbije su uživali na njenim plažama i često zaključuju da već “sve znaju” o Sitoniji i da su “sve videli”.  Međutim, malo ko je uspeo da zaviri u sve delove ovog velikog poluostrva i upozna  njene manje ili više skrivene lepote. Na Sitoniji UVEK može nešto novo da se otkrije.

Možemo “na blic” da prošetamo i da se upoznamo ili podsetomo šta sve Stionija ima u ponudi. U tom smislu, ja bih je podelila na nekoliko celina.

 Prvi, najurbaniji deo, sa puno hotela i kuća sa apartmanima, nalazi se od Metamorfozisa, preko Nikitija do Neos Marmarasa. Ova mesta su uvek puna turista, ali pošto je Metamorfozis najmanji, pa zato sigurno i najmirniji. Metamorfozis je svuda okružen borovom šumicom.

Nikiti je u poslednje vreme doživeo tzv. procvat, zapravo, dugačko šetalište uz gradsku plažu i svi kafići su potpuno preuređeni, ulica je popločana, postavljeno je i novo osvetljenje. Sada je Nikiti mnogo lepši za večernji izlazak, nego što je to ranije bio. Posebno treba naglasiti lepotu starog sela Nikiti, koje se nalazi u brdima, gde vlada potpuni mir. Međutim, tu su smeštajni kapaciteti veoma mali, pa je i cena za iznajmljivanje apartmana značajno veća.

 Neos Marmaras je najveće mesto na Sitoniji. Mišljenja o njemu su uvek potpuno poprečna. Nekima je interesantan, baš zbog veličine i prelepih plaža na južnom i severnom obodu, a nekima jako smeta njegov izrazito brdoviti reljef. Meni je lično njegova južna plaža jedna od omiljenih, iako je opterećena sa dosta kafića i sa ležaljkama. More kod te plaže je uvek mirno, toplo i bistro. 

 

 U ovom prvom, severozapdanom delu Sitonije, najpoznatije plaže su: Lagomandra, Kalogrija, Agios Ioannis, i mnoge druge... Takođe, svako od ovih gore navedenih mesta, ima svoje veliku plažu. Čak i u ovom urbanom potezu ima delova gde turisti ređe dolaze, kao što je uvalia između Nikitija i Agios Ionnisa, gde se nalazi plaža Kastri,  zatim dugačka i uska plaža Elia, kamp Castelo, mirni deo između dve velike plaže gradića Neos Maramaras...

Neos Marmaras ujutro, pogled sa gradske plaže (Milenaidaki)

Slika

 

Riblji restoran na samoj obali u Neos Marmarasu (Dejevla)

Slika

 

Plaža kampa Castello (Dejevla)

Slika

 

Kod Neos Marmarasa ka brdima vodi asfaltirani put, dužine oko 4km ka starom etno selu Partenonas, smešteno na 350m nadmorske visine. Selo je veoma lepo uređeno, kuće i ulice su u kamenu. U njemu ima par restorana i jedno maslinovo drvo staro oko 1000 godina, tako bar meštani tvrde. Sa vrha sela se pruža fantastičan pogled ka obali i moru. 

 

Partenonas (Milenaidaki)

Slika

 

Pogled iz Partenonasa (Dejevla)

Slika

 

 

Sledeći, brdoviti deo, sa razuđenom obalom, od Porto Karasa do padine prema Toroniju, je mnogim turistima potpuno nepoznat. Da bi se došlo do skrivenih uvalica i plaža, treba skrenuti na neki od sporednih puteva, koji se spuštaju ka moru. Ako se odvažite na ovu avanturu u jednom trenutku ćete shvatiti da ste okruženi mirom i tišinom, čuju se samo cvrčci, osetićete jak miris četinara... 

 

Šuma i more (Dejevla)

Slika

 

Oaza za pčele (Dejevla)

Slika

 

... i divlje kampere (Milenaidaki)

Slika

 

 

Potom sledi prostrani nizijski deo sa dva poznata zaliva. Veliki Toroni sa svojom plažom je sve popularniji i daleko manji i mirniji, šarmantni Porto Koufo.

 

Porto Koufo (Milenaidaki)

Slika

 

 

Posle ove nizije, put se penje ka brdovitom, kamenitom jugu  Sitonije, na sam špic poluostrva, gde se pruža panoramski pogled ka otvorenom moru i Atosu. Ovo je veliko područje, a u priobalju se nalazi nekoliko manjih i većih mesta, kao što su Kalamici, Sikija, Sart, kao i mnogobrojne i raznovrsne plaže.

Vidikovac na jugu Sitonije, (Milenaidaki)

Slika 

 

Sarti (Dejevla)

Slika

 

 

Idući dalje istočnom obalom, od Sartija pa prema severu, nailazimo na možda po nekima i najelpši deo Siotnije. Ovde se visoka brda nadvisuju nad azurno plavim morem, a na dnu su teže ili lakše dostupne plaže, a najpoznatije su Orange beach, Platanitsi plaža isteimenog kampa i mnoge druge. Nekima je u stvari glavni izazov da baš ovde pronađu samo svoju “plavu lagunu” i da je imenuju po svom izboru!

 

Negde kod Orange beach (Dejevla)

Slika

 

Umetnost prirode, (Dejevla)

Slika

 

Platanitsi (Milenaidaki)

Slika

 

 

Pred sam ulazak u oblast mesta Vourvorou, obala je izrazito stenovita i svuda je usečena raznim interesantnim uvalama, a more dobija pomalo zelenkastu boju.  Takve su, pre svega najpoznatija i posve jedinstvena Fava, Zogorfu, Bahia, Monosu i druge...

 

Pogled sa plaže Bahia (Milenaidaki)Slika

 

Fava (Milenaidaki)

Slika

 

 

Široki plato oko poznatog mesta Vourvorou daje potpuno neobičnu i drugačiju sliku. Ovde su sve plaže sa jako dugačkim plićakom, obala izvijugana, pesak na plažama mek i beo kao brašno, a more opet kristalno plavo. Ovde se izdvajaju plaže Karidi, Lagonisi i druge...

 

Karidi (Urbi)

Slika

 

Lagonisi (Urbi)

Slika

 

 

Ovu “blic” šetnju bih završila najvećom, ali možda i najmanje lepom plažom Sitonije, Trani Ammouda, koja se nalazi tik uz ribarsko selo Ormos Panagias.

Spomenula bih još da Sitonija, baš zbog ovako blagodarne prirode i bujnog zelenila ima veliki broj organizovanih kampova, više o tome možete porčitati u tekstu koji sprema dejevla.

Ako vam je gušt da se odmarate na jednoj plaži iz snova u hladu borova ili pod suncobranom ili više volite da istražujete nove i uvek drugačije morske prirodne lepote, onda je Sitonija siguran izbor za vas.  :) 

 

Pogled na Atos (Dejevla)Slika

 

Zalazak sunca sa Lagomandri (Milenaidaki)

Slika

 

Ključne reči

FacebookG+TwitterRSS